Belgien -0.75 i åttondelsfinalen mot Ungern. Spelet innebär halvvinst om Belgien vinner med uddamålet, hel vinst om de vinner med två+. Förlust om Ungern vinner/det blir förlängning.

Ungern skrällde alltså och tog en mycket överraskande gruppseger i grupp F. Imponerande bedrift av laget som jag och många med mig såg som ett av de svagaste i turneringen. Ska dock sägas att de hade en del flytväst, exempelvis mot Island, där det kom en sen kvittering via ett självmål. Över tre matcher får man väl säga att avancemanget är rättvist. Tycker dock laget visat en del brister i försvarsspelet, då man släppt till en hel del målchanser i samtliga matcher. Tillsammans med Irland och Portugal är Ungern det åttondelslag som släppt in flest mål i detta målfattiga mästerskap.

Framåt har man visserligen Dzsudzsak, en bra spelare. Men i sammanhanget, och jämfört med Belgiens offensiva vapen, är han inget extra. Jag skrev ett par rader om truppen i början av turneringen och konstaterade då att den är väldigt svag på pappret. Nu handlar visserligen landslagsfotboll mycket om att få ihop en fungerande enhet, vilket ungrarna verkar ha lyckats med. Tycker dock att det rimligen borde ta slut här, jämför man klass på trupperna skiljer det en hel del. Tänkbart lag:

Király; Kádár, Guzmics, Juhász, Lang; Nagy, Gera; Lovrencsics, Kleinheisler, Dzsudzsák, Szalai.

Belgien är visserligen ett lag som tenderar att överskattas. Har sin höga världsranking och sjukt profilstarka trupp, men å andra sidan brukar spelet sällan imponera. Tycker dock att man växlat upp och blivit allt bättre i den här turneringen. Var på plats i Nice och såg hur de relativt enkelt manövrerade ut Sverige. Kändes ofta farligt i offensiv tredjedel, hade det bara studsat annorlunda kunde de blivit fler mål. Försvarsmässigt såg det också rätt stabilt ut mot såväl Sverige som Irland.

Har ju en väldigt skarp elva och en vass bänk med en hel del alternativ. Ett troligt lag ser ut så här:

Courtois;
Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen;
Witsel, Nainggolan;
Carrasco, De Bruyne, Hazard;
Lukaku.

Med all respekt för Ungerns gruppspelsframgångar - nu är det på allvar. Skarpt läge. Slutspel. Har inte varit i den här situationen tidigare. Kvalitetsskillnaden i truppen gentemot Belgien borde rimligtvis ge utslag här. Belgarna var i VM-slutspel för två år sedan och krånglade sig då till kvartsfinal - så viss erfarenhet finns nog. Lägg till att ett gäng av spelarna tillhör klubbar som normalt kämpar om ligatitlar, CL-titlar och cupsegrar. Har dessutom ett gäng vassa kontringsspelare, inte omöjligt att ett till mål kontras in mot ett gamblande Ungern vid eventuellt underläge.

Om nu inte motivationen av att vara i ett EM-slutspel räcker så har Belgien alltså fått en ren drömlottning - vägen ligger öppen för att ta sig långt in i turneringen. Kan inte tänka mig att de kommer uppträda så avvaktande som exempelvis Kroatien och Portugal gjorde igår. Lär snarare gå för det under ordinarie tid snarare än att göra det till en coinflip i en förlängning.

Lukaku 1-0 och 2-0 av en inhoppande Mertens i en kontring?

This is the stats tab
This is the post tip