Dags för Handbolls-EM för herrar 2020! Det drar igång på torsdag & spelas i 3 länder. Norge, Österrike och Sverige har alla hemmaplan i gruppspelet.

Tänkte gå igenom alla grupper i tur & ordning. Mer utförligt där jag väljer ut några spel på olika lags prestationer i turneringen.

Grupp A:
Min tabell
Kroatien
Vitryssland
Serbien
Montenegro

Serbien & Montenegro är två riktigt svaga lag. Saknar helt den yttersta spetsen och tappade poäng mot lag som Färöarna(Montenegro) & Belgien(Serbien) i kvalet. Montenegro skrällde mot Danmark men den segern kom då Danmark precis vunnit VM-guld & motivationen inte var på topp.

Vitryssland: Pukhouski(niometer) från HC Motor och Kulesh(niometer), Karalek(mittsex) från Kielce har alla visat hög klass i årets CL där man är tongivande i sina lag. I övrigt en handfull spelare från Brest som också spelar i CL varje vecka. Det ”nya” unga Vitryssland tror jag blir årets överraskning i EM.

Kroatien har världsstjärnor på varje position och är solklara favoriter till gruppsegern. Jag tror också att Kroatien är bättre än både Spanien & Tyskland och därför tycker jag det bästa värdet ligger på att Kroatien vinner mellanrundan. Detta eftersom Danmark/Frankrike/Norge är på andra sidan.

Men till @9.00 tycker jag Vitryssland är värd en liten slant. Jag är helt övertygad om att Vitryssland iaf kommer två i gruppen men 1 på 9 skräller de mot Kroatien. Sen blir såklart Tyskland/Spanien för svåra i mellanrundan.

Vitryssland vinna gruppen @9.00(1/5 u) Unibet
Vitryssland ut i mellanrundan @1.75(5/5 u) Unibet
Kroatien vinna mellanrundan @4.25(2/5 u) Unibet
Kroatien nå semifinal @1.90(4/5 u) bet365

Grupp B:
Min tabell:
Österrike
Nordmakedonien
Tjeckien
Ukraina

Turneringens svagaste grupp. Nordmakedonien har stjärnan Lazarov & utöver det en handfull vassa spelare men är lite ojämna i sina prestationer(förlust mot Grekland i kvalet tex). Övriga 3 lag har varsin stjärna(se nedan för spel på skyttekungar) men har i övrigt relativt svaga lag, kanske kan hemmapubliken hjälpa Österrike vidare men hittar inget spelvärde på lagprestationer.

Grupp C:
Min tabell:
Spanien
Tyskland
Lettland
Nederländerna

Här är det solklart att Spanien, Tyskland tar sig vidare. Spanien är mina favoriter i matchen mot Tyskland men @1.72 på gruppseger känns för klent.

Tycker istället oddset på hur långt Tyskland tar sig i turneringen är det bästa från denna grupp. Jag tror som sagt inte man slår Spanien och i mellanrundan tror jag Kroatien blir för svåra. Tyskland saknar en riktigt bra spelfördelare vilket kommer märkas mot de bättre lagen.

Tyskland ut i mellanrundan @2.25(4/5 u) bet365

Grupp D:
Min tabell:
Norge
Frankrike
Portugal
Bosnien

Nu är Myrhol(mittsex, Norge) tyvärr borta från EM. Såklart ett avbräck att inte ha med en av världens bästa mittsexor. Men man har bra bredd i truppen, speciellt på niometer och framförallt har man en av världens bästa spelare i Sagosen. Små marginaler mot Frankrike men oddset på Norge gör det spelvärt. Hemmapubliken hoppas jag avgör i gruppfinalen.

Portugal kommer också vara närmre än man tror, där avvaktar vi ev. hcp-odds i respektive match.

Norge vinna gruppen @2.50(3/5 u) Unibet

Grupp E:
Min tabell:
Danmark
Island
Ungern
Ryssland

Danmark är helt givna gruppvinnare men oddset är också därefter. Mikkel Hansen gör som han vill och kliver dessutom upp en nivå när det ska avgöras, minns semi & final i senaste VM där han var fullständigt överlägsen. Utöver det har man det bästa målvaktsparet och bra bredd på samtliga positioner. I mellanrundan tror jag inte Sverige har en chans mot Danmark & då behöver Danmark ”bara” vinna en av matcherna mot Frankrike/Norge för att gå till semi. Det gör man självklart. Här är min VM-vinnare.

Där bakom tror jag Ryssland är det sämsta laget och då står det mellan Island & Ungern. Ungern har haft det rörigt och bytt tränare många gånger senaste åren. Jag tror Island kniper andraplatsen med Palmarson i spetsen. Och därefter i mellanrundan har man såklart ingenting att hämta.

Danmark vinna mellanrundan @2.50(4/5 u) Unibet
Danmark vinna guld @3.25(2/5 u) bet365

Island ut i mellanrundan @2.20(3/5 u) bet365

Grupp F:
Min tabell:
Slovenien
Sverige
Schweiz
Polen

En ”enkel” lottning för Sverige men ändå tror jag detta blir ett blekt mästerskap.

Polen är riktigt dåliga just nu och är klar jumbo.

Schmid i Schweiz är en av världens bästa spelare men laget i övrigt är för blekt. Schweiz ska inte kunna hota Sverige & Slovenien.

Slovenien däremot har spelare av yttersta klass. Janc, Dolenec, Marguc, Zarabec, Bombac är riktiga klasspelare och det enda som oroar är att jag inte riktigt litar på Vranjes som tränare. Men till skillnad mot i Ungern kan Vranjes språket här vilket är en fördel. Och när Sverige är utan Zache, Ekberg & Kim Andersson på högersidan tycker jag helt enkelt att Sverige blivit för stora favoriter.

Slovenien vinna gruppen @3.70(3/5 u) Unibet

Skyttekung totalt
Det står som vanligt mellan Hansen, Gensheimer & Sagosen.

Lazarov som också gör mycket mål tror jag får för få matcher då de övriga kommer ta sig längre och få iaf 2 matcher fler.

Det är ingen transportsträcka i EM med 6 lag/grupp som i VM där stjärnor vilas ibland, här är alla lag så pass bra att man behöver de bästa spelarna oftare på plan än i ett VM. Men Hansen fick stå över stora delar av hösten pga hjärnskakning så kanske försöker man vara lite mer sparsam med honom pga det. Men Hansen gjorde tex 21(!) mål mot Norge i VM på 2 matcher och överglänste Sagosen ordentligt men jag tror inte Hansen är i det toppslaget efter den här hösten.

Gensheimer räknar jag bort då jag tror Tyskland får ett lite jobbigare mästerskap, Tyskland kommer göra väldigt mycket färre mål än Danmark/Norge & då hamnar Gensheimer för långt bak.

Jag håller nog ändå Hansen som favorit till att bli skyttekung(med tanke på kvalitén i viktiga matcher) men tycker oddset på Sagosen är på tok för högt. Hemma i PSG ligger de ofta på runt 10 avslut/match och 7-8 mål så för mig är värdet på Sagosen. Men oddsen är så pass höga att spel på båda rekommenderas för god utdelning vem som än plockar hem det.

Hansen skyttekung @3.75(4/5 u) bet365
Sagosen skyttekung @8.00(3/5 u) bet365

Skyttekung i respektive lag
Här tycker jag det finns guldkorn. Några är givna och betalar för dåligt, tex de 4 nämnda här ovan.

Av 24 lag väljer jag ut dessa 4:

Sverige
Tollbring som var iskall i förra mästerskapet och blev till stora delar petad av Wanne kommer komma tillbaka starkt här. Varför? Just för att Wanne är skadad. Tollbring har stort förtroende hos Andrésson som coachar honom även i Rhein Neckar Löwen. Tollbring kommer spela nästan non-stop(tror jag) och då högersidan inte alls är lika stark som tidigare kommer många spel bygga på Sveriges vänstersida. Tollbring kommer också få förtroendet med straffarna i Ekbergs frånvaro och tar han vara på dom tar han hem interna skytteligan. På niometer kommer målen delas av Lagergren, Gotte, Du Rietz, Arnesson & Nilsson så om bara Tollbring levererar ”normalt” skall denna vara given.

Tollbring @2.90(4/5 u) bet365

Tjeckien
Zdrahala slog igenom 2018 när han vann hela skytteligan i EM i Kroatien. Vidare har han fortsatt leverera i Wisla Plock. Han står för det mesta i Tjeckiens anfallsspel och utan skada ska ingen hota i interna skytteligan.

Zdrahala @2.15(4/5 u) bet365

Ukraina
Ostroushko bombar in mål i CL och leder skytteligan trots att hans lag Rabotnik går mindre bra. Lite så blir det här också. Sämre lag men han har fritt patronbälte att skjuta hur mycket han vill. Han har bäst målsnitt i landslaget och är den mest bärande spelaren. Ser inte hur någon annan ska göra fler mål än honom.

Ostroushko @2.50(5/5 u) bet365

Vitryssland
Som jag nämnt tror jag Vitryssland går vidare från gruppspelet. Och stor anledning stavas Pukhouski som även han gjort massor av mål i år i CL för sitt HC Motor. Han är också meste landslagsman och bäste målskytt genom tiderna på 838 mål(196 landskamper). Han betyder mycket för laget då det är en hel del unga i laget & han kommer att spela(och skjuta) mycket. Jag ser inte varför han ska stå över 2 gånger faktiskt men det får jag väl äta upp.

Pukhouski @3.25(5/5 u) bet365

Vissa spel kommer man kunna spela hela turneringen och vissa spel endast fram till respektive lags första match. Jag låter detta ligga uppe tills dess att alla lag spelat en match.

Hoppas det inte blev allt för rörigt. Men det är mina tankar på förhand. Återkommer när matcherna drar igång!

This is the stats tab
This is the post tip